Thursday, 14 November 2013

Love you Mr. Arrogant

Salam... 

 Entri ke 2 ku pasal drama lg... Kali ni lebih dhsyat penangannya . Cite LYMA ni tersangatlah ada bonding chemistry antara Zafrel Irham n Zara Amirah ni...


#Zara wanita yg sgt aku kagumi... Tgok 1st episod pun dh ckp 'cantiknya heroin niiii...sweet sgt pulak tu dengan hijabnya '. Zara, u inspire me a lot... Dia buktikan yg hrga dirinya sgt mahal, x terbeli dgn wang ringgit..gadis kmpung yg berpewatakan menarik... Setelah jd isteri Irham yg sah, dia cuba pula jd isteri yg baik... Ambil hati mentua n kakak ipar... N paling mahal Zara cuba xmengadu pd Irham biar apa pun cubaan mendatang.. Tu yg mahal sgt tuuu...

" saya bukannya perempuan murah , yg boleh dijual beli utk sebuah perkahwinan... Awak xkan mampu beli saya... Saya ikhlas jd isteri awak "

Cantiknya la haiii zara ni... Sukaaaa sgt heroin camni :) :) :)

Zafrel Irham... Ehem, Azlee Khairi ni bleh tahan machonya...Dulu mgkin xperasan sgt lakonan #ak7 ni... Tp Arrogantnya dia dlm ni mmg dhsyat auranya. Apa yg membuatkn citer ni menarik ialah cinta 'jual mahal' antara suami isteri nih... Mulut kata xsuka, tp hati dah berdetik cinta...protective, caring n responsibility tu terluah dri tingkah laku mereka.. Part yg best mestilah scene zara jatuh n scene blik kampung... Zafrel Irham, u prove that u r not ordinary men... Wpun arrogant x ingt tp aku tetap respect yg hero malaya ni mmg hormat org tua.. Terlihat dri cara dia jga maknya n cara dia ckp dgn mak ayah Zara...mmg menantu pilihan smua mertua la... :) 

               Hero malaya alaf baru

Bagi aku, citer ni cukup rempah rasanya... X terlalu pendek. N x terlalu pjg meleret. Suka duka pahit manis semua ada. Kahwin paksa > belajar menerima > jatuh tangga > irham protect & jaga > balik kampung > berpisah seminggu > pindah rumah >  izinkan berpoligami > zara jatuh kolam > lari ke pulau pinang > diduga lg; mak irham sakit > dipaksa kahwin sekali lagi > zara bawa diri > cinta kembali bersatu...

N episod 24 mmg xpernah gagal menyedihkan aku... Mmg zara hebat... Membakar diri demi kebahagiaan org lain... (ops,dah terlebih emosi plak..Hehe) 
Zara Amirah... U r really great woman


Tanpa diduga, msa tgok part2 akhir crita ni, msa diorg g Batu Feringgi ... Tetiba rsa bagaikan terpanggil jugak utk ke sana.. Haha, mmg lawak jugak... Besar btol pengaruh drama ni . Aku selusuri hotel tempat diorg tggal, lepak2 tepi laut n Subhanallah msa tengah berdiri menghadap laut, tgok org naik jetski... Aku bagaikan mendapat ilham.. Seolah2 Allah berikan jalan utk aku usaha dapatkan apa yg telah tertinggal... Moga momen itu akan sentiasa segar dlm ingatan..moga hatiku jua akan terus istiqamah...
     7 nov 2013... Kita buka impian baru


Last words, indahnya bercinta selepas kahwin... Cinta pada yang halal... Dan bukannya cinta yg tiada jaminan.. Moga kita semua berpeluang merasa :)


Monday, 26 August 2013

Al-Fatihah utk arwah Tok

Salam...            Rasanya inilah entri yg terpaling susah sgt utk aku tuliskan..Bukan apa takut xmampu aku luahkan dengan kata2,tp empangan airmata dah tak tertakung lagi...Specially tribute to my lovely Tok yang telah kembali ke Rahmatullah pada 13 Mac 2013...            Menyingkap kembali kisah pemergian arwah,...11 Mac lebih kurang jam 12 tgh malam dpt panggilan dari Ateh bgtau yg tok dh makin lemah...lain mcm jgk sbb rasanya bila dpt pggilan lewat mlm mcmni..Ateh pesan lg,kalo boleh mama p la tgu tok kt Penaga dlm 2,3 ari sbb takut kalo apa2 jd xde org kt umah siang2...             12 Mac kami pun berpakat nak ke Penaga...plan asal cuma mama, pon n Jad saja ke sana...tp hati aku terdetik utk pergi jugak...apa salahnya amik half day kalo ni peluang utk ziarah tok...Sampai  saja di umah acik,aku solat dulu...xterus tegur tok...sbb nmpknya tok mcm tgh rehat @ tidur saja...Usai solat aku melangkah masuk ke bilik...tersentak ati bila lihat tok yg makin kurus,nmpak benar sakit yang ditanggungnya...Allahu...maafkan aku andai terlepas pandang keadaan tok sebelum ini...Aku panggil nama Tok berulang kali...tp tiada smbutan..Kata Wan pagi tadi (sebelum kami sampai) dah jenuh tok panggil nama semua anak2....mgkin skrg dh letih xbermaya...Aku panggil tok lagi...dalam hati terdetik janganla tok merajuk smpai xmau menyahut pggilan lagi....Aku dekati hujung kepala tok,jari jemarinya kugenggam....biar tok tahu kehadiran kami...genggamanku seakan berbalas tp nafas tok seakan lemah benar...aku nmpak betapa payahnya tok bernafas dan seakan bertarung dengan sesuatu..Hati xmau fikir yang bukan2...doaku agar smuanya baik2 saja...aku tanya tok : `Tok...tahu x siapa dtg ni? `Tok menarik nafas panjang dan menggeleng kepala seakan berat situasinya..(sebenarnya bila dikenang kembali saat itumgkin pertanyaanku itu digeleng kerana Tok sudah didatangi malaikat maut..Wallahualam, hanya Dia Yg Mngetahui)....
             Lebih kurang jam 7mlm,asyu smpai ke rumah...asyu ckp keadaan Tok ni sejak kelmarin lepas minum ubat penawar....terus jd lemah n satu persatu kemampuan tok seakan hilang...diberi air minum pun tok xmmpu telan lgi...mknan lg la dh xdpt jamah...Allahu....aku pandang saja seluruh tubuh Tok...lihat kalau2 ada kelainan...org kata bila di akhir umur kaki sudah tidak rapat ke lantai lg...tp tok aku xperasan sgt...kakinya sejuk n bersarung stokin...asyu terus setia disisi tok smbil mengusap & membacakan surah2 penawar sebagai halwa telinga..Bila asyu ajar tok mengucap,wpun dgn kudrat yg xseberapa aku dengar juga kalimah agung La ila haillallah dari bibir tok...Hanya dengan izinMu Ya Allah...mgkin itu ckup utk mmbuatkan kami lega ....Kemudian,bila an msg atam,atam pun ada call nk ckp dgn tok....aku tolong pegang telefon n letakkan di tepi telinga tok....tp mpu bckp apa2 lg...hanya dengar suara atam saja ckp...Atam plan mgkin nk blik esok lusa,so kami cdgkan atam singgah amik pakngah sekeluarga....Kami pulak mintak diri utk balik dulu (aku,an,abah n pkndak)...mmndangkan msg2 kerja esoknya...xnak fikir mcm2 kebarangkalian,insyaAllah Khamis ni aku dtg ziarah lagi...
               13 Mac...aku pergi kerja mcm biasa...hati ada teringatkan mereka di Penaga...harap2 Tok beransur sihat...Usai solat Zohor,aku xlupa titipkan doa utk kesihatan Tok...sesampainya di meja,seperti biasa aku capai hset...aihh,ada msg n miskol...blum smpat lihat siapa miskol,terus terpandang msg Mie yg mngatakan Tok dah selamat kembali ke Rahmatullah....Innalilahi wainna ilaihirojiun...Sesungguhnya dariMu kami datang & kepadaMu kami kembali....Sealamatla pergi Tok ke pangkuan Pencipta...biar sebesar mana pengharapan kami,mana mampu melawan kehendakMu....Terus aku minta kebenaran n bergegas pulang ke rumah mempersiapkan mana yang patut...
               Sebelum Maghrib, jenazah Tok sampai di rumahku dibawa dengan van khas...Ketika jenazah diusung masuk,sayu saja hati mngenangkan tok kini kembali ke rumah ini tapi dalam keadaan berbeza...bersih saja wajah tok dan muka seakan tersenyum...Ya Allah bahagiakanlah arwah di sampingMu sebagaimana arwah telah mnggmbirakan hati org2 lain...kemudian semua ahli keluarga smpai...mama n maknjang ikut van jenazah..kemudiannya ateh, atam pkngah ....Alhamdulillah Kau izinkan semua anak menantu Tok berkumpul di sini ..Al Fatihah n surah Yaasiin kami perdengarkan sedekah buat arwah yang sgt disayangi...Lebih kurang pukul 430 pagi ada yg sudah baring sekadar melelapkan mata smntara menunggu pagi..tapi asyu msih disisi katil tok...Ya Allah hebat benar bukti kasih sayang yang kau perlihatkan ini...Rahmatilah Asyu sebaiknya...Sebaik azan Subuh,asyu terus kejutkan semua yg lain utk bgun solat dan uruskan apa yg patut..
            Lebih kurang jam 11 pagi,setelah selesai memandi n mengkafankan jenazah...kami tunduk memberi ciuman terakir buat Tok...Sekejap lg jasad ini akan dibawa pergi,yang tinggal hanyalah jasa jadi kenangan n memori sbg peneman....Pulanglah tok ke alam abadi..Kami semua turut ke masjid Titi Gajah untuk menyempurnakan pengebumian....Talkin dibaca mengundang keinsafan dalam jiwa....dalam panas bahang mentari, atam seakan hampir terjatuh,mujur sempat dipaut paknjang udin...Bunga n air mawar kami taburkan...moga sejuk pusara ini...sebelum berangkat pulang,mama mengadu sakit kepala & asyu memaut bahu mama ke tempat teduh..namun,mama terus pitam n xmmpu berdiri lg...Mie,pon n yg lain terus memapah mama...Kata an,mgkin ada perkara yang melambatkan kami pulang...untuk kami teman tok seketika cuma...
            
           Kini kami dibezakan oleh 2 dunia berlainan... aku hanya mampu kirimkan doa n Surah2 Al Quranul Kariim sbg sedekah...Moga Allah balas jsa Tok membesarkan aku...memori aku membesarkan dihabiskan di rumah Tok dengan didikan n sepenuh perhatian...Tok sentiasa ada di hari2 pentingku...Masih aku ingat,sehari sebelum aku mnduduki UPSR, Tok n Toknjang datang kerumahku...seolah2 mereka tahu aku bakal mngharungi hari penting...hari keputusan UPSR diumumkan pula,sekali lg juga mereka sampai ke rumahku...kebetulan yang terjadi dengan izinMu Ya Allah...hari pertama aku mendaftar di sekolah berasrama mereka turut serta...Tamat sekolah menengah aku ke Matrik,Alhamdulillah Tok n Wan masih sihat n mampu turut serta.Terima kasih tok atas segalanya..Terima kasih Allah atas anugerah kasih sayang ini....
Terima kasih juga semua adik beradik mama kerana mengajar aku erti pengorbanan yang tak bertepi...Terima kasih Ateh sbb mengajarkan aku utk prihatin pada kedua ibubapa...terima kasih mama yg banyak mengajarku erti kesabaran...Terima kasih yang tak terhingga utk asyu yang telah berkorban jiwa & raga..dikaulah contoh anak mithali..Tiada apa yang perlu diterkilankan bila tok memejam mata kerana asyu telah beri segala yang mampu utk bahagiakan Tok n Wan..tenanglah Tok disana ..moga aku mmpu jadi seperti kalian...
               

Friday, 12 July 2013

Duhai hati

Hati... Secepat kilat boleh berubah...
Mengapa kebencian yg kau sebarkan..
Di kala kita sama2 bernaung di bwh bulan mulia..
Terpana & terkesima aku
Betul lah kata kiasan, lidah tidak bertulang...
Kau hamburkan kata setajam belati
Seolah2 aku & kami yg bersalah
Apakah kita baru sehari dua ini mengenali?
Tidak bermaknakah memoir kita selama ini..


Sungguh ia menusuk kalbu, membuat ku getar memikir kenapa smpai begitu sekali
Penafian n pemutus kata yg kau beri
Puas aku memikir, kenapa aku yg kau jd tempat melepas amarah..
Tp Allah lebih Tahu..
Mgkin lebih baik begitu..
Daripada hati mereka2 yg aku sayangi, hancur & terus luluh mendengarnya...
Aku pinta Allah kuatkan hati ini
Dan beri aku kekuatan untuk terus berdiri...
Berselindung seolah2 tiada apa yg berlaku....
Semenjak kebelakangan ini, ada sahaja hempedu yg harus kukunyah...
Hati ini jugalah tmpt memproses segala rasa
Hanya pada Tuhanku aku pinta...
Kirimkan aku sedikit ketabahan...
Seperti kentalnya mereka2 yg aku sanjungi..
Kini hidup mengajar aku pengajaran baru..
Biar perit tp mungkin perlu ku tahu
Perjalanan di dunia bukan semata2 kemanisan
Ya Allah... Rapuh sungguh hati hati ini..
Kau berilah kami Perlindungan...



Wednesday, 27 February 2013

Setia ke Hujung Nyawa

Rasanya dh lama xlayan crita2 bersiri ni. Last pun msa zaman uni dulu je. N guess what, baru2 ni me smpt layan crita Setia Hujung Nyawa (SHN) ni kt tonton mobile.. Biarpun terlambat dri org lain, (cte dh hbis smggu kt tv) tp feel nya sgt indah. This is a sweet movie with a great hero & heroin... Only Allah know how i'm addicted to this series.🙆⛄

Zain Hakimi is a great dream young hubby for every girl i guess... Dia punya aura sgt jelas dlm mmbawakan watak ni. Apa yg boleh sy ktakan, Amar Asyraf adalah pelakon muda yg boleh membawa watak lelaki romantik mnggantikan Rosyam Noor n Aaron Aziz...good job bro, u are a great actor, AMAR ASYRAF aka Zain Hakimi 👍👏.

NELLYDIA SENROSE aka Ersalina Imani also did her job very well. A young talented heroin with cute voice suite the character perfectly....i'm impressed about ketabahan El yg setia 100% pd suaminya dan xmudah goyah dgn hasutan org luar... Thats make me more interested with them... 💘💑

I dont know y, after watching this drama, i feel like i want to get married... Haha, its funny rite? Tp i set mind that kalo dh jodoh kita dgn seseorang, kita harus terima dgn hati terbuka... Apa nk ditakutkan, cinta itu milik Allah, perasaan juga kurniaan dari Allah.... Biar siapapun bakal suami sy nnti, moga Allah bimbing kami kearah jln yg diredhaiNya...Amiin

Biarpun jln crita drama SHN ni yg agak complicated ( isu terlanjur2 ni), tp i just want to take the +ve side only... Moga kisah Zain & El yg super duper cute n sweet ni akn jd sumber inspirasi dlm diri .







Wednesday, 23 January 2013

Catatan Perjalanan

photos credit to Ruslan - etremely nice editing from him

      9-13 Januari 2013 meninggalkan memori yg cukup indah utk dikenang...My 1st company trip dgn mereka yang saya senangi...
      Cambodia - Hari Pertama:
      Perjalanan dimulakan dari Airport Sultan Abdul Halim Kedah ke KLIA (8am-9am) utk berjumpa KL Team.Kemudian flight seterusnya ke Siem Reap (1055am) mengambil masa selama 2 jam.Yg bestnya sempat layan movie lgi spnjang perjalanan..Movie 29 Februari jadi pilihan...
       Sampai di Siem Reap airport dijemput oleh tour guide Mr Sopheak utk check-in kt Monoreach Hotel. My room no is 223 :-)...We`re having lunch at local restaurant .My first meal i`m taken here is Nasi Goreng Vegetarian...haha  terpaksa  jd vegetarian jap.
Coconut shake ni mmg xsalah pilih la...milky taste
              
              Destinasi kedua adalah Artisan Angkor sebuah sekolah seni yg terkenal kt Cambodia ni..Tour guide yg bgi brief kt ktorang ni nmpknya berminat dok tnya pasal tudung,pasal masjid dll lagi.Yelah rasanya ktorang (me & Bibi) je kot yg pakai tudung kt sini..Selebihnya pelancong dari Korea je yg ramai.Moga Allah berikan hidayah-Nya pada beliau..amiiin :-)
              Perjalanan diteruskan ke kawasan Angkor Watt utk menikmati sunset view dari puncak bukit. Nampaknya my colleagues dh xsabar nk test power DSLR masing2..
 Kami bertiga je sbb Azimah esok baru join..unexpected passport problem
 Me with Bibi
Sunset view taken...feeling jugak atas2 bukit nie 
                Malamnya,aktiviti bebas...So after dinner, me n Bibi round2 je kt kawasan hotel n ktorang pergi kedai runcit smntara kebanyakan our teammate going out for foot massage.Ktorang? haha maintain je xyah massage2 nie..Balik hotel me lepak kt lobby dlu sbb nk dptkan free wifi..nk hntar berita kt family la katakan

Cambodia - Hari Kedua:
                Hari nie dipenuhi dengan aktiviti melawat Watt je...apa boleh buat..haha masing2 muka dh terbayang batu-batu je..tp mungkin tidak bg our boss Soong,he seem so energetic walking around with his Canon to take splendid shoot.Mmg tabik la cara dia.. Belajar dari pengalaman meredah bukit semalam, i decided to have another comfy shoes.syg pulak kt my casual tiny shoes ni kalo nk lasak2 sgt.Sooo, bila Mr Simon ckp nk stop kt kedai kasut, i pun tnpa membuang masa grab je satu.Thanks to Azimah yg sudi temankan kat kedai tu...hasilnya 1 adidas shoes for me...hah,kalo kt Malaysia belum tentu nk beli nie...
anggap jela sbg reward pd diri sendiri

my beloved teammate... different level in work but we can mingle unitedly

my fevret photo..like everyone`s expression here :-)
                 Malam hari kedua nie kitorang trus pergi night market memandangkan dinner pn di restaurant tgh2 town.My shopping-mate mestilah Azimah,Bibi n Ruslan.. makan semeja ( we r only Muslim participant),jalan pun mesti berempat :-).
                  Cambodia - Hari Ketiga:
                  I think this Morning activities is my fevret one..we`re heading to floating village at Tonle Sap Lake,largest freshwater lake in South East Asia...Bukan apa kalo sebut pasal air nie,i mmg excited lebih..




        Tempat kedua yg dilawati pulak ialah tempat Pembuatan Sutera dari ulat2 yg memakan daun Mulberry.Subhanallah hebat sungguh ciptaan Allah utk kita hayati Kebesaran-Nya.
         Kemudian lebih kurang jam 330 ptg balik ke hotel utk berehat...my bosses n yg lain pergi swimming pool,ada yg buat foot massage...i pulak pilih utk lepak di lobby again utk fb-ing session..hehe.
         Malam night market lgi...n some of us having massage.



             Cambodia - Hari Keempat:
           Hari ni merupakan extended day kerana dalam program bersama tour agent cuma smpai ari ke3 je.
Pagi melawat National Angkor Museum...ktorang tgk ala kadar je sbb suma berkaitan Hinduism influence at Cambodia..Lunch pulak mmg superb di kedai makanan ala India . Kitorang berempat makan Nasi Beryani kambing 2pinggan share 4 org memandangkan diorg jenis yg xmkn bnyk.Dpt jgk Azimah mkn nasi beryani mmndgkan dia smpat join ktorang dinner 1st nigt aritu..Our Chinese colleagues sgt excited sbb dpt diorg mkn ala Malaysia setelah beberapa hari mkn makanan eksotik spt daging buaya n sayur morning glory...haha
Restoran yg santai...rasa mcm lepak kt kedai mamak di Malaysia pn ada ...
             Dalam pukul 3 ptg bertolak ke Amansara Hotel pulak utk hi-tea n Bussiness chit chat dgn Ms Panippa (Thailand) n ejen Cambodia .Memandangkan event nie lebih kpd bussiness purpose msg2 terus bertukar aura jdi more silent n serious...haha mmg automatik bertukar..Makanan bukan my priority but i`m looking forward the hotel interior.Dulunya tmpt ni merupakan istana kerabat tp kini menjadi hotel bertaraf 5 bintang. 
It such a great pleasure to come to this palace.
         Tempat seterusnya ialah Cultural Village..quite an interesting place to visit...there was wax museum, mini model of Cambodioan Arcitecture n also cultural performance.
  I`m having last row of seating with Ruslan for better view (sbb seat paling tinggi,so view lebih clear)
            Dinner - makan lagi while our bosses continue their chatting..Kali nie dekat nice restaurant, Shinta Mani Hotel n Restaurant...Me,Azimah n Ruslan just order starter n desert without main course sbb masing2 kekenyangan (Alhamdulillah segala puji bagi Allah).Time nie Bibi duduk agak terpisah dari kitorang.
             Tak mahu melepaskan peluang menikmati pandangan sekitar hotel ni,me pun merayau2 sekejap.Mujur staff hotel ni sgt baik siap bawak sight tour lagi..the design was very detail with good color scheme applied, creative display of decorative item n the mode created was such an awesome sight-seeing.I learn about architect Bensley who`s design this place..hoho..




                             I think tonight`s experience completing my journey that will end tomorow (day 5). Ya i`m very sure about that :-)
             Cambodia - Hari Terakhir (Kelima):
             Setelah check-out dari hotel,kitorang terus menuju ke airport.Nampaknya trip 5hari4malam ni akan berakhir sikit masa je lgi..hehe..
                Thanks to my bosses yg baik hati (trust me,they really nice) yg telah menganjurkan trip nie...because i get to know my colleagues more..Kalau sebelum ni berjumpa pn stakat utk meeting or annual dinner,xckup utk ktorang kenal lebih rapat..I`m surely will remember our moment here...Aku senang join dengan Bibi yg peramah n mudah mesra, Azimah yang lemah lembut tp sgt komited n Ruslan yang ceria n selamba...Till we meet again ye kawan2 :-)