Wednesday, 23 January 2013

Catatan Perjalanan

photos credit to Ruslan - etremely nice editing from him

      9-13 Januari 2013 meninggalkan memori yg cukup indah utk dikenang...My 1st company trip dgn mereka yang saya senangi...
      Cambodia - Hari Pertama:
      Perjalanan dimulakan dari Airport Sultan Abdul Halim Kedah ke KLIA (8am-9am) utk berjumpa KL Team.Kemudian flight seterusnya ke Siem Reap (1055am) mengambil masa selama 2 jam.Yg bestnya sempat layan movie lgi spnjang perjalanan..Movie 29 Februari jadi pilihan...
       Sampai di Siem Reap airport dijemput oleh tour guide Mr Sopheak utk check-in kt Monoreach Hotel. My room no is 223 :-)...We`re having lunch at local restaurant .My first meal i`m taken here is Nasi Goreng Vegetarian...haha  terpaksa  jd vegetarian jap.
Coconut shake ni mmg xsalah pilih la...milky taste
              
              Destinasi kedua adalah Artisan Angkor sebuah sekolah seni yg terkenal kt Cambodia ni..Tour guide yg bgi brief kt ktorang ni nmpknya berminat dok tnya pasal tudung,pasal masjid dll lagi.Yelah rasanya ktorang (me & Bibi) je kot yg pakai tudung kt sini..Selebihnya pelancong dari Korea je yg ramai.Moga Allah berikan hidayah-Nya pada beliau..amiiin :-)
              Perjalanan diteruskan ke kawasan Angkor Watt utk menikmati sunset view dari puncak bukit. Nampaknya my colleagues dh xsabar nk test power DSLR masing2..
 Kami bertiga je sbb Azimah esok baru join..unexpected passport problem
 Me with Bibi
Sunset view taken...feeling jugak atas2 bukit nie 
                Malamnya,aktiviti bebas...So after dinner, me n Bibi round2 je kt kawasan hotel n ktorang pergi kedai runcit smntara kebanyakan our teammate going out for foot massage.Ktorang? haha maintain je xyah massage2 nie..Balik hotel me lepak kt lobby dlu sbb nk dptkan free wifi..nk hntar berita kt family la katakan

Cambodia - Hari Kedua:
                Hari nie dipenuhi dengan aktiviti melawat Watt je...apa boleh buat..haha masing2 muka dh terbayang batu-batu je..tp mungkin tidak bg our boss Soong,he seem so energetic walking around with his Canon to take splendid shoot.Mmg tabik la cara dia.. Belajar dari pengalaman meredah bukit semalam, i decided to have another comfy shoes.syg pulak kt my casual tiny shoes ni kalo nk lasak2 sgt.Sooo, bila Mr Simon ckp nk stop kt kedai kasut, i pun tnpa membuang masa grab je satu.Thanks to Azimah yg sudi temankan kat kedai tu...hasilnya 1 adidas shoes for me...hah,kalo kt Malaysia belum tentu nk beli nie...
anggap jela sbg reward pd diri sendiri

my beloved teammate... different level in work but we can mingle unitedly

my fevret photo..like everyone`s expression here :-)
                 Malam hari kedua nie kitorang trus pergi night market memandangkan dinner pn di restaurant tgh2 town.My shopping-mate mestilah Azimah,Bibi n Ruslan.. makan semeja ( we r only Muslim participant),jalan pun mesti berempat :-).
                  Cambodia - Hari Ketiga:
                  I think this Morning activities is my fevret one..we`re heading to floating village at Tonle Sap Lake,largest freshwater lake in South East Asia...Bukan apa kalo sebut pasal air nie,i mmg excited lebih..




        Tempat kedua yg dilawati pulak ialah tempat Pembuatan Sutera dari ulat2 yg memakan daun Mulberry.Subhanallah hebat sungguh ciptaan Allah utk kita hayati Kebesaran-Nya.
         Kemudian lebih kurang jam 330 ptg balik ke hotel utk berehat...my bosses n yg lain pergi swimming pool,ada yg buat foot massage...i pulak pilih utk lepak di lobby again utk fb-ing session..hehe.
         Malam night market lgi...n some of us having massage.



             Cambodia - Hari Keempat:
           Hari ni merupakan extended day kerana dalam program bersama tour agent cuma smpai ari ke3 je.
Pagi melawat National Angkor Museum...ktorang tgk ala kadar je sbb suma berkaitan Hinduism influence at Cambodia..Lunch pulak mmg superb di kedai makanan ala India . Kitorang berempat makan Nasi Beryani kambing 2pinggan share 4 org memandangkan diorg jenis yg xmkn bnyk.Dpt jgk Azimah mkn nasi beryani mmndgkan dia smpat join ktorang dinner 1st nigt aritu..Our Chinese colleagues sgt excited sbb dpt diorg mkn ala Malaysia setelah beberapa hari mkn makanan eksotik spt daging buaya n sayur morning glory...haha
Restoran yg santai...rasa mcm lepak kt kedai mamak di Malaysia pn ada ...
             Dalam pukul 3 ptg bertolak ke Amansara Hotel pulak utk hi-tea n Bussiness chit chat dgn Ms Panippa (Thailand) n ejen Cambodia .Memandangkan event nie lebih kpd bussiness purpose msg2 terus bertukar aura jdi more silent n serious...haha mmg automatik bertukar..Makanan bukan my priority but i`m looking forward the hotel interior.Dulunya tmpt ni merupakan istana kerabat tp kini menjadi hotel bertaraf 5 bintang. 
It such a great pleasure to come to this palace.
         Tempat seterusnya ialah Cultural Village..quite an interesting place to visit...there was wax museum, mini model of Cambodioan Arcitecture n also cultural performance.
  I`m having last row of seating with Ruslan for better view (sbb seat paling tinggi,so view lebih clear)
            Dinner - makan lagi while our bosses continue their chatting..Kali nie dekat nice restaurant, Shinta Mani Hotel n Restaurant...Me,Azimah n Ruslan just order starter n desert without main course sbb masing2 kekenyangan (Alhamdulillah segala puji bagi Allah).Time nie Bibi duduk agak terpisah dari kitorang.
             Tak mahu melepaskan peluang menikmati pandangan sekitar hotel ni,me pun merayau2 sekejap.Mujur staff hotel ni sgt baik siap bawak sight tour lagi..the design was very detail with good color scheme applied, creative display of decorative item n the mode created was such an awesome sight-seeing.I learn about architect Bensley who`s design this place..hoho..




                             I think tonight`s experience completing my journey that will end tomorow (day 5). Ya i`m very sure about that :-)
             Cambodia - Hari Terakhir (Kelima):
             Setelah check-out dari hotel,kitorang terus menuju ke airport.Nampaknya trip 5hari4malam ni akan berakhir sikit masa je lgi..hehe..
                Thanks to my bosses yg baik hati (trust me,they really nice) yg telah menganjurkan trip nie...because i get to know my colleagues more..Kalau sebelum ni berjumpa pn stakat utk meeting or annual dinner,xckup utk ktorang kenal lebih rapat..I`m surely will remember our moment here...Aku senang join dengan Bibi yg peramah n mudah mesra, Azimah yang lemah lembut tp sgt komited n Ruslan yang ceria n selamba...Till we meet again ye kawan2 :-)